Pastrama de oaie, afumata

de Ina in Mezel de casa, 2 Ian 2011 | 96445 vizualizari

 

Intrucat suntem mari consumatori de pastrama de oaie, aceasta este unul din preparatele care nu prea-mi lipsesc din congelator. Imi place s-o prepar eu, pentru a evita pastrama prea sarata sau prea uscata din comert.

 

INGREDIENTE

  •  spatele si  pulpa de oaie, dezosate
  • 2 capatani mari de usturoi
  • cimbru
  • sare/ delikat
  • piper
  • 1-2 pahare cu vin rosu
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pastrama de oaie, afumata:

Desfacem carnea de oaie, astfel  incat  sa avem un strat de cca 1 cm. ( Daca e prea groasa nu se va patrunde bine la frigere, iar daca e prea subtire se va arde ) 

Intr-un vas adanc preparam sosul cu care  vom unge  carnea de oaie :  Usturoiul il curatam si-l pisam , apoi adaugam sare, piper, cimbru, delikat, si vin rosu. Amestecam bine si  turnam peste bucatile de carne, avand grija sa acoperim foarte bine fiecare bucata.  Eu prefer sa presar ingredientele pe rand, direct pe bucatile de carne, sa fiu sigura ca acestea isi vor trage aroma din toate ingredientele.

Carnea astfel pregatita, asezata intr-un vas acoperit, o pastram la rece 4-5 zile, apoi o afumam  12 ore la fum de fag. Avem grija sa intoarcem zilnic bucatile de carne, pentru a fi patrunse uniform de sosul cu vin  si usturoi.

Cand este gata afumata ( nu foarte mult, pentru a nu se usca prea tare ) o pastram in congelator.

Se poate prepara atat pe gratar, cat si in tigaie  sau ceaun.  Va asigur ca e delicioasa.

   

 

TIPS-URI

1

Alegeti carne de oaie tanara ( eventual berbecutz ) si nu indepartati tot seul , intrucat acesta ajuta ca pastrama sa nu iasa prea uscata.

2

In fiecare zi intoarceti carnea in baiţul de usturoi, vin si condimente, pentru a obtine o pastrama uniform aromata si frageda

3

Nu lasati mult la fum, pentru ca pastrama isi va pierde din sucul propriu  si se va usca prea tare

4

Nu te zgarci la usturoi si cimbru; cu cat mai mult, cu atat mai buna va fi pastrama.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pastrama de oaie, afumata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (40)

Bogdan 1

17.10.2018, 00:33

Salut,
1.dupa marinare cat timp o mai lasam sa se usuce?
2. 12 ore la fum rece sau fum cald?
3. daca o tin mai mult de o saptamana in frigider la marinat ce se intampla? Ma gandeam cu cat mai mult cu atat mai bine..
Multumesc anticipat

Ina 1

20.10.2018, 21:41

Salut, Bogdan!
1- depinde, o poti lasa si cateva ore agatata, sau 1-2 zile. Depinde si de cat de cald e afara. Chiar azi am pus la fum pastrama pe care, de data asta, am lasat-o doar 3 ore la scurs . ( e cam cald afara )
2 - e bine cu fum rece, fumul cald o si gateste si nu cred ca vrei asta
3 - din punctul meu de vedere 5-6 zile sunt suficiente. Mai mult de o saptamana ma gandesc sa nu inceapa sa se mazguiasca...nu stiu...n-am incercat.
Spor si pofta!

Bogdan 1

23.10.2018, 14:08

Multumesc mult. O sa incerc 1-2 zile sa o las la uscat...functie de vreme..Poate incerc sa las cateva bucati mai mult de 7 zile sa vedem ..tinem legatura

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Pastrama de rata